Vasario 5-ąją minima šv. Agotos diena, dar vadinama Duonos diena. Nuo senų laikų lietuviai šią dieną prisimindavo papročius ir tradicijas, o jų namuose pasklisdavo gardus kepamos duonos aromatas. Kokias duonos edukacijas verta aplankyti Lietuvos regionuose ar išbandyti savarankiškai kartu su tėvais ir mokytojais?

Aukštaitija: Anykščių Arklio muziejus. „Duonelė kasdieninė“

Aukštaitijoje, už 8 kilometrų nuo Anykščių esančiame Arklio muziejuje organizuojama edukacija „Duonelė kasdieninė“, kurios dalyviai supažindinami su duonos keliu nuo rugių sėjos iki duonos riekės. Pažintinė pramoga vyksta autentiškoje XX a. pradžią menančioje troboje, kurioje lankytojus pasitinka gaspadinė, pasirengusi pasidalinti įkvepiančiomis istorijomis ir atskleisti senovės duonos paslaptis. Čia kiekvienas suformuos ir išsikeps savo duonos gabalėlį.

Norintiems patirti daugiau, verta aplankyti ir patį Arklio muziejų, kuriame galima pamatyti eksponuojamus
žemės ūkio įrankius, karo ir medžio drožinių eksponatus, susipažinti su tradiciniais amatais ir pasigrožėti
amatininkų darbais.

Dzūkija: dzūkiškos duonelės kepimas Trakų krašto tradicinių amatų centre

Užsukus į Dzūkijos etnografiniame regione įsikūrusį Trakų krašto tradicinių amatų centrą laukia pažintis su senuoju lietuvių duonos kepimo amatu. Specialios dzūkiškos duonelės kepimo edukacijos metu mažieji kartu su tėveliais ar mokytojais galės paruošti savo duonos kepalėlį ir jį individualiai dekoruoti. O kol duona keps, klausytis pasakojimų apie protėvių kasdienius darbus, duonos tradicijas ir papročius.

Suvalkija: Prienų krašto muziejus. Duonos kelias iki stalo

Autentiška duonos kepimo patirtis laukia ir Prienų krašto muziejaus edukacinėje programoje, kuri vyksta išskirtinėje XIX a. Suvalkijos krašto valstiečio troboje. Programos dalyviai gali patys sudalyvauti duonos kepimo procese, o grįžę namo pavaišinti namiškius šviežiai iškeptos duonos kepalėliu. Taip pat supažindinama su ilgu duonos keliu, o mažiesiems dalyviams parenkamos ir specialios užduotys.

Įdomus faktas, kad Prienuose vienu metu galima pasijusti ne tik suvalkiečiu, bet ir dzūku. Tereikia apsilankyti ant Greimų tilto, jungiančio šiuos du Lietuvos etnografinius regionus.

Žemaitija: Kretingos muziejus. Kretingos dvaro kepiniai

O štai Pajūrio regione, norint gyvai pamatyti ir pajusti žemaičių paveldą, verta užsukti į Kretingos muziejų, kurio tradicinių amatų centre susipažįstama su dvariškų kepinių paslaptimis. Edukacijos dalyviai patys formuoja duonos kepaliukus arba ragaišius ir kepa juos duonkepėje. Taip pat prisimenamos regiono tradicijos, sužinoma apie vietinius papročius bei smulkiąją tautosaką, bylojančią apie duoną.

Į Aukštaitiją nuotoliu: virtuali ekskursija po „Biržų duonos“ kepyklą

Norintiems mokytis jaukiai įsitaisius klasėje ar namuose, patiks virtuali edukacinė ekskursija, kurios metu vaikai galės susipažinti su duonos keliu. Kaip ant kasdienio stalo atsiranda duona? Kokį kelią ji turi nueiti, kad pasiektų parduotuvių lentynas ir, galiausiai, galėtume ja mėgautis? Apie duonos gaminimo technologijas, specialias receptūras bei įrenginius, galima išgirsti ir pamatyti juos savo akimis virtualios kelionės po kepyklą metu.

SAVARANKIŠKOS EDUKACIJOS:

Skirtingų šalių tradicinės duonos kepimas

Svečiose šalyse tradicinę duoną atstovauja skirtingi kepiniai. Prancūzijoje – tradicine duona laikomas traškus prancūziškas batonas, italai didžiuojasi puria kvietinės mielinės tešlos duona čiabata, o portugališka tradicinė duona gaminama iš kukurūzų. Tad įvairių tradicinių gaminių kepimas padės geriau pažinti kitas kultūras ir įtrauks į diskusijas.

Duonos degustacija

Mėgstančius degustuoti įvairius kepinius, sužavės galimybė vienu metu paragauti skirtingų duonelių. Kartu su vaikais suorganizuota duonos degustacija skatins pažinti gaminius ir jų savybes. Be to, mažiesiems bus smagu atrasti naujų skonių.

Gardžiausio duonos užkandžio rinkimai

Nuotaikingu darželinukų ar moksleivių užsiėmimu gali tapti ir gardžiausio užkandžio ar sumuštinio su duona rinkimai. O gal… estetiškiausiai patiekto?

Eksperimentas namuose ar klasėje: užauginti raugą

Žingeidžius mažuosius sudomins smagus mokslinis bandymas, kuris atliekamas darželyje, klasėje ar namuose kartu su mokytojais ar tėveliais. Eksperimento metu vaikai augins duonos raugą savarankiškai ir stebės jo įdomų brandinimo procesą – raugas yra gyvas, jis per naktį pakyla, aiškiai matomi burbuliukai.

Natūraliai išaugintą duonos raugą galima panaudoti kepant duoną, blynus, vaflius, pyragus ir kitus skanėstus.

Kepėjo laiškas vaikams ir Duonos Raugo visatos auginimo receptas (pagal „Biržų duoną“):

Reikės: 50 g (apie 2 kupinų v.š.) ruginių miltų, 50 ml (apie 2 v.š.) vandens, stiklainio, rankšluosčio, markerio.

Visas procesas užtruks 5 dienas. Pirmą dieną stiklainėlyje reikia sumaišyti ruginius miltus (50 g) su vandeniu (50 ml). Raugas turi būti panašus į grietinės konsistenciją. Ant stiklainėlio būtinai pažymėki liniją, kuri primins apie dabartinį raugo ūgį – taip matysi, kaip jis plečiasi ir auga. Tada gali indą užkloti rankšluostėliu. Tik neužspauski, nes raugui reikia kvėpuoti. Palinkėki jam sėkmės ir paliki miegoti 24 valandoms.

Antrą dieną pakartoki tą patį, ką darei pirmą dieną.

Trečią dieną Raugą reikia atšviežinti, t. y. stiklainėlyje palikti tik apie porą kupinų šaukštų užaugusio raugo (likusią dalį išmesti). Kodėl? Todėl, kad Raugo visatos bakterijoms reikia atsinaujinti ir augti. Tad pirmiausia pasižymėki markeriu, koks Raugo ūgis, nugriebki nebereikalingą jo dalį, o likusią pamaitinki tais pačiais miltais (50 g) ir vandeniu (50 ml). Vėl palinkėki gero poilsio, augimo, šiltai užkloki ir paliki stovėti kambaryje dar 24 valandoms.

Ketvirtą, penktą dienomis pakartok tą patį, ką darei trečią dieną.

Raugo visata užauga tada, kai yra stipriai paūgėjusi (atkreipki dėmesį į brūkšnelius), suburbuliavusi ir skleidžianti rūgštų, jogurtą ar actą primenantį kvapą. Jei kvapelis itin aštrus – gali būti, kad Raugui dar trūksta laiko. Pamaitinki dar kartą ir leiski jam šiltai, ramiai pabūti dar 12 valandų.

Privatumo politika

Ši Privatumo politika kartu su Prekių pirkimo – pardavimo Biržų Duona NAMO parduotuvės internete taisyklėmis (toliau – Taisyklės) reglamentuoja jūsų naudojimąsi UAB „Biržų duona” parduotuve internete www.birzuduona.lt/namo (toliau – „Biržų Duona NAMO“). Ši Privatumo politika netaikoma jokioms trečiosioms šalims, kurių paslaugomis naudojatės, gaudami paslaugą iš Biržų Duona NAMO (pvz., mokėjimo operatoriaus).

Pirkėjas, norėdamas naudotis Biržų Duona NAMO ir pirkti joje siūlomas prekes, privalo užsiregistruoti Biržų Duona NAMO sistemoje, pateikdamas registracijos duomenis. Registruojantis privaloma pateikti šiuos Pirkėjo asmeninius duomenis: vardą, pavardę, elektroninį paštą, adresą, kuriuo bus pristatomos prekės, telefono numerį, kitus prekių pristatymui būtinus duomenis. Registruodamasis Pirkėjas patvirtina, kad perskaitė ir suprato šią Privatumo politiką ir sutinka su jos nuostatomis.

Jeigu Jūs nesutinkate su šia Privatumo politika, negalite naudotis Biržų Duona NAMO parduotuve ir pirkti joje esančias prekes.

Tiek Privatumo politika, tiek ir Taisyklės gali būti keičiamos, pildomos, atnaujinamos, paskelbiant apie tai Biržų Duona NAMO parduotuvės tinklapyje.

Jūsų asmens duomenų valdytojas yra UAB „Biržų duona“, juridinio asmens kodas 154838481, adresas Plento g. 6, LT-41128 Biržai, Lietuva, kontaktinio telefono Nr. +37062054013, el. pašto adresas: info@birzuduona.lt (toliau – Biržų duona).

Duomenys, kuriuos renka Biržų duona

Biržų duona renka ir tvarko tik tuos Pirkėjų asmens duomenis, kurie yra pakankami ir būtini pasiekti tikslus, dėl kurių jie tvarkomi.

Asmens duomenys, kurie renkami ir tvarkomi:

Duomenų pavadinimas Renkami ir tvarkomi asmens duomenys Duomenų tvarkymo teisinis pagrindas
Registracijos duomenys Vardas, pavardė, elektroninis paštas, telefono numeris Registruojantis Biržų Duona NAMO parduotuvėje siekiant sudaryti pirkimo sutartį
Pirkimo duomenys Vardas, pavardė, elektroninis paštas, adresas, kuriuo bus pristatomos prekės, telefono numeris Vykdant internetu sudarytą pirkimo sutartį.
Komunikacija užsakant prekes ir vykdant pirkimo sutartį Vardas, pavardė, elektroninis paštas, telefono numeris Registruojantis Biržų Duona NAMO parduotuvėje siekiant sudaryti pirkimo sutartį, taip pat vykdant internetu sudarytą pirkimo sutartį.

Asmens duomenų tvarkymo tikslai

  1. Siekiant suteikti Pirkėjui prieigą prie Biržų Duona NAMO parduotuvės ir norint suteikti Pirkėjui galimybę pirkti prekes Biržų Duona NAMO parduotuvėje, tvarkomi registracijos asmens duomenys – vardas, pavardė, elektroninis paštas, telefono numeris.
  2. Pardavimų vykdymo tikslais tvarkomi pirkimų duomenys, elektroninis paštas, telefono numeris, prekių pristatymo adresas.
  3. Internetinės parduotuvės veiklos optimizavimo tikslais tvarkomi slapukų duomenys.

Asmens duomenų subjekto (Pirkėjo) teisės:

  1. Pirkėjas turi teisę bet kuriuo metu nesutikti, kad būtų tvarkomi jo asmens duomenys, kurių tvarkymas grindžiamas Pirkėjo sutikimu. Tačiau, neturint privalomų duomenų Biržų Duona NAMO parduotuvė neturės galimybės įvykdyti pirkimo.
  2. Pirkėjas turi teisę prašyti, kad asmens duomenų tvarkytojas nebetvarkytų jo asmens duomenų ir juos panaikintų. Pirkėjo asmens duomenys bus panaikinti gavus Pirkėjo prašymą, jeigu prašymo gavimo metu paaiškės, kad asmens duomenys nebereikalingi norint pasiekti aukščiau išvardytus tikslus. Prašymas dėl asmens duomenų panaikinimo pateikiamas šiais kontaktais: info@birzuduona.lt.
  3. Pirkėjas turi teisę apriboti Biržų Duona galimybę tvarkyti savo asmens duomenis. Jam apribojus savo asmens duomenų tvarkymą Biržų Duona su Pirkėjo asmens duomenimis nebeatliks jokių veiksmų, išskyrus asmens duomenų saugojimą. Asmens duomenų tvarkymas gali būti apribotas esant bent vienai iš šių aplinkybių:
    1. Pirkėjo asmens duomenys yra netikslūs (Asmens duomenų tvarkymo veiksmai šiuo atveju bus apriboti iki duomenų tikslumo patikrinimo);
    2. Pirkėjo asmens duomenys yra tvarkomi neteisėtai, tačiau Pirkėjas nesutinka, kad jo duomenys būtų ištrinti.
    3. Biržų duona nebereikia Jūsų asmens duomenų nustatytais tikslais, tačiau reikalingi Pirkėjui siekiant pareikšti, vykdyti arba apginti teisinius reikalavimus.
    4. Pirkėjo asmens duomenys tvarkomi Pirkėjui prieštaraujant dėl tokio asmens duomenų tvarkymo (Duomenų tvarkymas bus apribojamas šiuo pagrindu iki kol bus patikrinta, ar priežastys dėl kurių Biržų duona tvarko Pirkėjo asmens duomenis yra viršesnės už Pirkėjo nurodytas).

Apriboti asmens duomenų tvarkymą Pirkėjas gali šiais kontaktais: info@birzuduona.lt.

  1. Pirkėjas turi teisę į duomenų perkeliamumą – tai reiškia, kad jam leidžiama gauti susistemintu, paprastai naudojamu, kompiuterio skaitomu ir sąveikiu formatu tuos jo pateiktus asmens duomenis, kuriuos Biržų duona tvarko automatizuotomis priemonėmis. Esant techninėms galimybėms ir Pirkėjui pageidaujant, tokie duomenys gali būti persiunčiami tiesiogiai kitam Pirkėjo nurodytam asmeniui. Prašymą dėl asmens duomenų pateikimo ar persiuntimo susistemintu formatu Pirkėjas gali pateikti el. paštu: info@birzuduona.lt.
  2. Pirkėjas turi teisę susipažinti su savo asmens duomenimis, tvarkomais Biržų duona, pateikęs prašymą el. paštu: info@birzuduona.lt.
  3. Pirkėjas gali patikslinti/pakeisti savo asmens duomenis, tvarkomus Biržų duona, jeigu pastebi, kad jie yra netikslūs ir/arba neišsamūs, pateikęs prašymą el. paštu: info@birzuduona.lt.

Asmens duomenų teikimas.

Siekdami pateikti Pirkėjo įsigyjamas prekes Biržų duona gali perduoti Pirkėjo asmens duomenis trečiosiomis šalimis (pvz., pristatymo tarnybai). Perduodami tik tokie Pirkėjo asmens duomenys, kurie yra būti siekiant tinkamai įvykdyti prekių užsakymą.

Teisinio proceso atveju Pirkėjo asmens duomenys gali būti perduoti valstybės institucijoms Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.

Taip pat asmens duomenys gali būti atskleisti, kada tai yra būtina pagal į teisėtus valstybės institucijų reikalavimus ar teisinių procesų atvejais.

Asmens duomenų saugojimo terminas.

Pirkėjo asmens duomenys yra saugomi tiek laiko, kiek yra būtina prekių įsigijimo sutarčiai įvykdyti bet ne trumpiau nei tą mus įpareigoja daryti Biržų duona veiklą reglamentuojantys teisės aktai.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.